Kategorier
Hälsa Träning

När du skadat dig i idrotten

Den bästa behandlingen när det kommer till idrottsskador är egentligen inte att enbart gå till läkaren, om det inte är så att du misstänker att du har brutit benet eller foten. Då bör man absolut uppsöka läkare och låta ett sjukhus röntga benet eller foten. Då är det mycket viktigt att ta reda på om något ben är brutet och få behandling för det i så fall. Om det inte är på det sättet, är det bättre att gå till en specialist på idrottsskador. En sådan kan nämligen på annat sätt än en medicinsk läkare ge dig rätt sorts behandling. En läkare ger dig oftast bara något smärtstillande och beordrar dig att vila. Gott så, men idrottar man, behöver man mer än vila. Man behöver få råd och tips om hur du ska göra för att inte drabbas av något liknande i framtiden.

Behandling av idrottsskador

Går du i stället till en specialist på idrottsskador kan du få adekvata behandlingar som syftar till att stärka muskler och senor kring idrottsskadan så att du inte råkar ut för något liknande på nytt.

  1. Naprapatbehandling – du kan till exempel gå till en naprapat, som är specialist på muskler och känner till vare muskel bättre än en medicinsk doktor. Då får du massage och en genomgång av dina muskler kring den skadade muskeln. Du blir snabbt bättre och får goda råd om hur dy bör ta hand om muskeln.
  2. Träningsprogram – går du till en specialist på idrottsskador kan du få ett träningsprogram som är särskilt anpassat just till dig och hur du tränar.
  3. Analys av rörelser – en specialist på idrottsskador kan se hur du rör dig och göra dig uppmärksam på hur du gör det och vad som an ge dig skador även i framtiden.
  4. Dry needling – i denna behandling använder man sig av nålar som kommer åt musklerna inne i kroppen och den som behandlar dig kan komma åt det som man annars inte kommer åt på annat sätt.
  5. Kinesiotape – en sådan aktiverar det neurologiska systemet och cirkulationssystemet.
  6. Skanlab – detta är en maskin som ger diathermis ström som syftar till värma bindväv och muskulatur som skadats, eller som behöver denna behandling.
  7. Laser – med hjälp av en laser kan man överföra koncentrerad energi till cellerna. Lasern påskyndar celldelning och kan på det sättet påskynda läkningsprocessen.
  8. Diadynamisk ström – även detta är elektrisk ström som kan ge ökad blodgenomströmning, aktiverar muskler och lindra svullnad, muskelbristningar, stukningar och bland annat svullna leder. Här kan du läsa mer om specialister inom idrottsskador.