Kategorier
Okategoriserade

Så bör du inreda stallet

Ett stall där du ställer in dina hästar, kan se ut lite hur som helst. Det viktigaste är vad du önskar att ge dina älsklingar i form av lyx, bekvämligheter och så vidare. Det är lite som att bygga ett eget hus; du kan ha ett enkelt hus med endast en dusch, en liten veranda, eller så kan du inreda med en jacuzzi, stor inglasad altan, egen pool och så vidare. På liknande sätt kan du bygga ett stall, som i princip bara har fyra väggar, ett tak och golv, eller så kan du bygga ett stall med alla bekvämligheter som egen gummimatta till häststall fina gångar för hästarna, solarium och förvaringar.

Ett stall ska inte vara för varmt, då mår hästarna inte bra, men ett betonggolv är det bästa slags golv som man kan bygga stallet med. Sedan bör man bygga med hästspiltor (boxar), och fronter som man kan öppna och stänga som man behöver. Var och en av hästarna ska kunna ha sin egen box, där de får vara i fred, vila, äta och sova för nätterna. Sedan är det viktigt att bygga stallet nära en stor hage så att hästarna kan gå lösa på dagarna. I hagen kan man bygga ett regn- och vindskydd, dit hästarna kan gå när det regnar som värst.

Ett annat sätt att bygga ett stall är att bygga det på sätt som gör att hästarna har lättare tillgång till frisk luft året om. Hästarna klarar av vårt kalla klimat, och behöver tak över huvudet och vindskydd, men de behöver inte ha samma värme som vi, människor behöver. Då kan man bygga så kallade uteboxar, som möjliggör att hästarna får i sig mer frisk luft i och med att stallet då är tunnare och att de får direkt åtkomst till de friska luften via de egna boxarna. Även stall, liksom hus för boende, går att beställa i moduler. Det finns leverantörer som har färdiga stall och som levererar dem direkt till den tomt där man önskar sitt stall. Det går då mycket snabbt att få sitt stall iordningställt och färdigt.