Kategorier
Okategoriserade

Motionera med kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är ganska vanligt hos motionärer, och då kanske främst hos maratonlöpare. Det är också rätt vanligt Du känner säkert någon som använder dem, eller så har du sett dem ute på stan. Men hur bra är de egentligen? Vilka för- och nackdelar finns det? Här tar vi upp de goda sidorna med användandet av kompressionsstrumpor.

Snabb återhämtning

För dig som motionerar mycket kan du åtnjuta en snabbare återhämtning med kompressionsstrumpor. Det som händer är att blodcirkulationen ökar i musklerna – och därigenom kan kroppen snabbare bli redo för nästa pass.

Hjälper mot åderbråck

Motionerar du och har åderbråck? Då vet du att det kan vara en riktig jobbig kombination, eftersom det kan göra lite ont. Även mot åderbråck är förbättrad blodcirkulation något som kan hjälpa väldigt mycket. För en del är det också en estetisk fråga, och det kan vara skönt för många att veta att strumporna åtminstone tillfälligt döljer ens åderbråck. 

Ett litet skydd

Visst, det är inga regelrätta benskydd, men om du motionerar mycket ute i skogen är de bra att ha. Du behöver till exempel inte oroa dig lika mycket för fästingar, vilket kan vara en riktig huvudvärk för den som joggar mycket i skogen på sommaren. Det skyddar också mot mindre skrubbsår och rivmärken som inte sällan drabbar trail-löpare, eller andra motionärer som gärna tar en avstickare till skogsspåret med jämna mellanrum. 

Det kan också rent hygieniska fördelar. De skyddar även mot smuts, så det är strumporna som samlar upp detta – och inte dina ben. Förvisso tar de flesta en dusch efter en längre löprunda, men vetskapen om det kan ändå vara skön. 

Värme

Tidig vår och tidig höst kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig. Fungerar det med shorts? Eller behövs något längre på benen? Har du kompressionsstrumpor kan du löpa i shorts även när det är lite kallare, eftersom de faktiskt ger lite värme runt vader och smalben. Tänk på att det finns många olika varianter av kompressionsstrumpor på marknaden – en del värmer mer än andra. Således kan det finnas ett par som är bättre att ha på sommaren, och ett annat par som är bättre att ha under tidig vår och höst. 

De kan vara snygga

Kompressionsstrumpor kanske man inte ser som ett modeplagg i första hand. Det finns dock mängder av varianter på marknaden, och du kan säkert hitta ett par som du tycker är snygga. Har du problem med benen, åderbråck till exempel, kan du hitta ett par strumpor som du kan använda stora delar av dagen – även när du till exempel ska ut på restaurang. 

Men även för löpningen kan de skicka ut signaler. Du är löpare, du är seriös med din träning och du vet vad du gör. Kompressionsstrumpor är sällan något som nybörjarmotionären håller på med. Har man det, sänder man signaler om att man är inbiten i sin träning. Vill du hel och hållet bli av med åderbråcken? Då är det dags för en åderbråcksbehandling.