Kategorier
Feminism Träning Värderingar och attityder

En enda kvinnlig tränare i Damallsvenskan

Det är anmärkningsvärt att det fortfarande i år; 2018 fortfarande är männen som tränar våra damfotbollslag. Eller hur? Den enda kvinnliga tränare som har lyckats träna sitt fotbollslag till Damallsvenskan heter Elisabet Gunnarsdóttir och är tränare för Kristianstads damfotboll och i år ligger Kristianstads DFF fyra i tabellen. Hon har avancerat till assisterande huvudtränare för ungdomar i landslaget.

Elisabet Gunnarsdóttir är isländsk och spelar fotboll som det

Om sin egen ledarstil beskriver hon som att: ”jag är inte så excel-planerad som den typiske svenske tränaren. Det har jag fått höra tusen gånger sedan jag kom hit. Med ett svenskt lag lär man sig att om man kritiserar en sak så ska man helst berömma fyra, fem efter. Jag är nog lite tvärtom”. Det sa hon till Expressen i en intervju tidigare i augusti i år.

Många kvinnor har svårt att förena yrkes- och familjeliv

Varför det är så få kvinnor som tränar damfotboll med landets damer, förklarar hon att många kvinnor har en tuff uppförsbacke, då de behöver kombinera familj och yrkesliv. Det går bra för kvinnorna som tränare, tills de blir gravida och ska komma tillbaka. Oftast kommer de inte tillbaka. Ändå anser hon att det är lättare för en kvinna att träna andra kvinnor.

Elisabet Gunnarsdóttir märker när tjejerna har mens

Själv märker hon när fotbollstjejerna har mens, eller är i konflikt med varandra, har gjort slut eller har någon annan konflikt på gång i laget. Då tar hon upp det och 2rensar” luften. Hon för dialog med fotbollstjejerna och för ”lockar room talk” med sina tjejer i fotbollslaget. Hon vill ta upp det som leder till dålig stämning i laget på en gång i omklädningsrummet. Och hon vet när tjejerna har mens.Det märker hon eftersom de flesta av dem har svårt att prestera på samma sätt som annars, har svårt med humöret.

Hur ska män förstå kvinnliga spelare?

För henne är det inget problem, men hon undrar hur det är när lagen har en man i stället som sin tränare. Hur ska han förstå hur det är när tjejerna har mens? När någon har gjort slut och fortfarande tränar med i samma lag? Sådant kan det vara svårt för en man att förstå, tror  Elisabet Gunnarsdóttir.

Varför kan inte herrar och damer spela i samma fotbollslag?

En del fotbollsspelare undrar varför herrarna har så svårt att spela tillsammans med kvinnliga spelare. Det funderar den kvinnliga fotbollsspelaren Stephanie Labbé som kommer från Kanada, där hon inte fick ingå i spel i ett herrlag. Nu har hon flyttat till Linköping för att spela fotboll. Bakom sig har hon 51landskamper och ett OS-brons 2016.